Tilbage til informationer

Undgå høfeber!

Forbruger-tips
Foråret står for døren. Men for de mange, som lider af høfeber, kan det være lidt af et mareridt, fortæller ”Praktiserende Akupunktør” Poul Flensborg fra ViborgKlinikken i Viborg.

I en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed* vurderes det, at antallet af voksne allergikere vil vokse med hele 796.000 fra 2005 og frem til 2020. Det skønnes, at 1,5 million danskere i dag er ramt af astma eller allergi.

Inden for overfølsomhedssygdomme er høfeber den mest almindelige i Danmark. Og rindende, kløende røde øjne, en tilstoppet næse med et tyndt vandigt sekret, kløe i øregangen og ganen samt nysen og hovedpine er nogle af symptomerne, fortæller Praktiserende Akupunktør” Poul Flensborg fra ViborgKlinikken i Viborg.

Høfeber er en sæsonbetinget lidelse, der påvirkes af pollen. Høfeber eller høsnue er den lidt misvisende betegnelse for allergisymptomer, der rammer øjne og næse. Betegnelsen er misvisende, fordi mange andre allergifremkaldende stoffer end ”hø” (som for eksempel græs) kan forårsage symptomerne. Den lægelige betegnelse er allergisk rhinoconjunktivis, som betyder ‘allergisk betændelse i næse og øjne’. Denne betegnelse dækker faktisk bedre og mere generelt. De små pollen-partikler spredes af vinden fra planter, blomster og træer. Og når slimhinderne i næsen og øjnene påvirkes, fremkaldes en allergisk reaktion, der fører til irritation. Immunforsvaret begynder derfor sit forsvar ved at overreagere på allergener såsom pollen. Herved dannes antistoffer, som udløser histamin, som igen udløser en række symptomer.

I starten af foråret er det el og elm i marts og april, og i april og maj er det ofte birkepollen, der er skyld i høfeberen, mens det i juni og juli ofte er pollen fra almindelige græsarter. Fra august er det især gråbynke, der kan fremkalde allergiske reaktioner.

Nogle pollenallergikere reagerer også på fremmede pollen under ophold i udlandet, og kan derved pludseligt reagere midt om vinteren ved omhold under fremmede himmelstrøg.

Hvad er krydsreaktioner? Allergener, der minder om pollenallergener, kan findes i frugter og grøntsager. Indtag af disse kan så give irritation med kløe i mund og i svælg. Ved kontakt med huden kan der opstå kløe og udslæt for eksempel ved skrælning af frugt eller grøntsager. Man kalder dette fænomen krydsreaktioner.

Pollen

Hyppigt krydsreagerende allergener

Birk:

Nødder, Æbler (især grønne), kirsebær, pære, fersken, blomme, tomat,
gulerod, selleri

Græs:

Tomat, peanut, ærter, bønner, melon

Gråbynke:

Rodfrugter: Selleri, jordskokker, krydderurter, melon, solsikkekerner,
gulerod, peberfrugt

Allergener fra træer, græs og urter er forskellige, men det er ikke usædvanligt at være allergisk overfor flere typer af pollen samtidigt.

Pollenmængden kan variere meget fra år til år afhængigt af vejret. Varmt og tørt vejr giver mere pollen i luften end køligere og vådt vejr.

Den globale opvarmning med mildere vintre har efterhånden forlænget pollensæsonen, og migration (indvandring) af nye plantearter giver også anledning til nye allergier på vore breddegrader. En nylig offentliggjort undersøgelse fra Odense Universitets Hospital har således vist at 19 procent af høfeberpatienter nu reagerer på den nye urt Bynke Ambrosia (Ragweed) i deres hudpriktest. Der plantes også mange platantræer i de danske byer i disse år, som erstatning for de elmetræer der døde af elmesyge for år tilbage – og de første allergikere med reaktion på platantræer er nu dukket op.

Nyttige råd om pollen-allergi:

Hold døre og vinduer lukkede og undlad udluftning midt på dagen,
hvor der ofte er flest pollen i luften.

Undgå udendørsaktiviteter i højsæsonen, hvis der er generende symptomer.
Og lad andre slå græsplænen, hvis der er tale om græspollen-allergi.

Gør huset rent mindst engang om ugen, da pollen også sætter sig i støvet.

Undgå at gå ud midt på dagen i sæsonen

Holde døre og vinduer lukkede i dagtiden

Kun lufte ud efter mørkets frembrud

Anvende solbriller, når man færdes udendørs

Undgå udendørs motion midt på dagen

Brug eventuelt solbriller for at formindske tilgangen af pollen i øjnene.

Følg med i pollen udviklingen på tekst-tv.

Vask håret inden sengetid — der kan ”gemme” sig meget pollen i håret.

Hold bilens vinduer/soltag lukkede og monter eventuelt et pollen-filter i ventilationssystemet.

Brug tørretumbler, da tøj, som er tørret udendørs, kan indeholde meget pollen.

Er der tale om allergi overfor birkepollen, kan havens birketræer evt. fjernes.


Behandling med akupunktur kan ofte lindre symptomerne ved allergi. Behandlingen foregår enten med akupunktur nåle, laser eller magneter.

Behandles tidligt, altså 1 til 1½ måned før første forventet udbrud kan man nogle gange helt undgå yderligere symptomer på pollen allergi resten af sæsonen.

Er allergien i udbrud kan man stadig nå at fjerne allergien, men som ofte er der kun lindring af symptomerne af allergien som opnås.

Yderligere information fås hos Poul Flensborg, ViborgKlinikken på tlf.: 41 10 04 60

Se også: aku-net.dkwebdesign: BITSCH and pieces